top of page
  • Foto van schrijverRENK

De beste tip ooit voor meer zelfdiscipline


Soms is het zo moeilijk om jezelf te laten doen wat je eigenlijk zou willen dat je deed. Sporten, gezond eten, het huishouden doen enz. Hoe vergroot je je zelfdiscipline eenvoudig en snel?


Tijdens een avondje TV had ik zin in zoetigheid. Toen schoot er een idee door m’n hoofd: warme chocolademelk met slagroom. En op dat moment deed ik iets waar ik de afgelopen maanden steeds beter in ben geworden. Ik stelde me voor hoe ik me zou voelen nádat ik een beker chocolademelk met slagroom had gedronken. En dat voelde waardeloos. Zo’n zwaar, zoet, vet drankje. Vervolgens stelde ik me voor hoe ik me zou voelen na een kop thee. En dat was een veel beter vooruitzicht. Na een grote kop hete thee voel ik me altijd fijn.


Op dat moment overwon ik mijn zin in zoetigheid. Simpelweg door een beetje inlevingsvermogen te gebruiken. En dat werkt geweldig, keer op keer.


Door jezelf voor te stellen hoe je je zou voelen na een bepaalde actie, kun je je gedrag vrij eenvoudig heel positief beïnvloeden. Bedenk je maar eens hoe je je voelt na een halfuur hardlopen, in tegenstelling tot een halfuur televisie kijken. Of hoe je je voelt na een heerlijke gezonde salade in tegenstelling tot een zak patat.


Door in gedachten alvast vooruit te springen, en je in te leven in dit toekomstscenario, kun je betere keuzes maken. Je kunt eenvoudiger nee zeggen tegen dingen die niet goed voor je zijn, en ja tegen dingen die op de lange termijn beter voor je zijn. Dat werkt voor eten, voor sporten, voor productiviteit en nog veel meer dingen waar je discipline voor nodig hebt.


Zelfdiscipline werkt als een spier, je kunt het trainen. Dus stap wat vaker in je eigen toekomst. Voorspel je gevoel en handel op basis van dit gevoel. Hoe vaker je dat doet, des te makkelijker het wordt. En hoe makkelijker het wordt, hoe fijner je leven wordt, dankzij al die kleine goede keuzes.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page