top of page
  • Foto van schrijverRENK

Hoe maak je de juiste keuze | Onze keuzehulpIedereen heeft dromen. Wat weerhoudt ons ervan om deze na te volgen, om de sprong te wagen? Een baan opzeggen, een bedrijf starten, iemand mee uit vragen, een relatie te beëindigen... Hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt?


De keuzes die je maakt bepalen je levenspad. Als je naar links gaat, kun je per definitie niet naar rechts. Wat als je de verkeerde keuze maakt?


Misschien kan het volgende 3 stappen plan je helpen met het maken van je keuze:


Stap 1

Pak een stuk papier. Schrijf deze vraag bovenaan: Wat als ik...? En maak dan drie kolommen: (1) beschrijven, (2) voorkomen, (3) herstellen.


Schrijf in kolom 1 minstens 5 zaken op, waarvoor je bang bent dat ze gebeuren. Stel, je vraag is ‘wat gebeurt er als ik m’n baan opzeg?’ Dan zouden voorbeelden van angstige uitkomsten die je hierbij hebt, zijn: m’n geld raakt op, ik krijg geen nieuwe baan, andere mensen twijfelen aan mijn beslissing enz.


In kolom 2 schrijf je op wat je kunt doen om deze uitkomst te voorkomen. Bijvoorbeeld: voordat je stopt met werken genoeg geld sparen om een half jaar vooruit te kunnen.


Stel dat datgene waar je bang voor bent nou toch uitkomt. Wat zou je kunnen doen om dit te herstellen? Dit schrijf je op in kolom 3. Dus stel het zou zo zijn dat je geld opraakt, dan kun je een lijst ‘backup-baantjes’ noteren die je snel en makkelijk kunt krijgen. Je kunt onnodige uitgaven uitsluiten. Enz.


Stap 2

Stel je zou het gewoon proberen, wat zou je kunnen winnen? Misschien de helft van wat je eigenlijk wilde bereiken? Of misschien pakt het wel precies uit zoals je zou willen… Hoe zou je leven dan uitzien? Schrijf deze scenario’s uit.


Stel ik zeg mijn baan op en ik zou de helft van mijn inkomen kunnen vervangen. Dan heb ik in principe genoeg om mijn vaste lasten en rekeningen te betalen. En heb ik voor de rest vrijheid om te leven. Ik moet het dan wel zonder de (financiële) extra’s doen, maar ik zou wel de ruimte hebben om het leven te leiden dat ik echt wil hebben.


Stap 3

Wat zijn de ‘kosten’ van besluiteloos blijven? Hoe ziet mijn leven eruit als ik deze actie niet onderneem? Neem een vel papier en maak weer kolommen: (1) binnen 6 maanden, (2) binnen 1 jaar en (3) binnen 3 jaar. Schrijf op wat gebeurt als je geen keuze maakt. Vul in elke kolom de (emotionele, fysieke, financiële….) ‘kosten’ in.


Bijvoorbeeld: Als ik m’n baan niet opzeg, dan blijft deze elke dag m’n energie verbruiken en houd ik weinig tijd over voor het ‘echte leven’, voor m’n gezin thuis en m’n hobby’s.


De perfecte timing?

Die bestaat niet. Is dit het juiste moment om voor een andere baan te kijken? Om die persoon mee uit te vragen? Om een baby te hebben? Om te bewegen? Hoe weet je of dit moment over 3 jaar is?


Waar je meeste angst voor voelt, moet je meestal vooral doen. Breng je angsten en risico’s in kaart om de keuze voor jezelf makkelijker te maken. Na het volgen van bovenstaand stappenplan, hoop ik dat je angsten je niet langer zullen belemmeren en je je hart zult volgen.


‘Angst is maar voor even, spijt is voor altijd.’ (Daniël Lohues)

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Vlees eters

コメント


bottom of page